Vlaamse tv-zenders, stop met bangmakerij en kom met oplossingen


Vorige week schreef ik voor Media.com in De Morgen een artikel over de sterke toename in het illegaal aanbieden van Vlaamse tv-programma’s en de onmacht van de tv-zenders om daaraan iets te doen. Vandaag breide De Tijd daar een vervolg aan. De Vlaamse zendergroepen VRT, VMMa en SBS dienen samen een klacht in tegen de onbekenden achter het twitteraccount @showgemist, dat links naar zulke illegale torrents online zet.

Ook al zat het eraan te komen (de dag van publicatie kreeg ik een telefoontje van een VMMa-juriste die mijn bron wou kennen), dit heb ik eerlijk gezegd niet gewild.

Grappig om te zien dat Vlaamse tv-zenders nu voor de eerste keer samen ten strijde trekken om die ene aanbieder neer te halen. Morgen kan een andere @showgemist opstaan en in tussentijd wordt het onderliggende probleem genegeerd.

20110526_fwd_telenethddigic1

De consument van vandaag wil programma’s bekijken waar en wanneer hij wil. Of dat nu op een televisietoestel, laptop of iPad is. Dat zou al een tijdje duidelijk moeten zijn en verklaart ook het grote en toenemende succes van uitgesteld kijken, een fenomeen dat door de tv-zenders overigens nog altijd geminimaliseerd wordt.

Het is aandoenlijk om te zien hoe de zenders nu samenwerken voor deze strafklacht, maar er niet in slagen hun krachten te bundelen om een antwoord te formuleren op uitgesteld kijkgedrag.

Waarom wordt er niet samengewerkt voor de ontwikkeling van een systeem om gezamenlijk online content op aan te bieden? Zo’n systeem waar programma’s met sponsoring worden aangeboden biedt je 1) een legaal alternatief voor wie nu is aangewezen op illegale downloads en 2) adverteerders de kans gepersonaliseerde reclame te maken voor mensen die nu nog massaal reclameblokken doorspoelen bij het uitgesteld kijken.

En ik kan het VMMa en SBS Belgium eigenlijk niet kwalijk nemen om mee te gaan in dat spelletje. Ze weten niet beter. De openbare omroep begrijp ik niét. De kop van mijn artikel was: “Net gemist, maar dan zonder te betalen”. Maar eigenlijk zou Net Gemist in de eerste plaats al gratis moeten zijn. De VRT zou de nood van de samenleving moeten aanvoelen en juist moeten experimenteren met het vrij aanbieden van haar programma’s op internet, net zoals de openbare omroepen dat al jarenlang doen in Nederland met uitzendinggemist.nl. Al was het maar omdat de commerciële zenders dan zouden kunnen zien wat werkt en wat niet.

Schrijnend om te zien dat de Vlaamse tv-zenders dezelfde weg opgaan als de krantensector. Stop nu toch eens met bangmakerij, maar werk eens samen om te zien waarom er vandaag blijkbaar nood is aan die illegale downloads en wat de échte oplossing kan zijn…

Twitter
Instagram
LinkedIn

Krijg een e-mail bij een nieuwe blogpost
RSS-feed